dilluns, 9 de maig del 2022

CREMA D’ORTIGA


Saltejar un parell de cebes tendres laminades amb oli i una mica de sal marina. Passats uns minuts afegir una o dues xirivies o patates tallades a trossos regulars, remenar i tirar-hi aigua o brou vegetal fins a cobrir. 

Coure fins que les xirivies estiguin tendres, afegir un parell de grapats de fulles d’ortiga, coure 3 o 4 minuts més i tancar el foc.

Triturar ben fi, servir amb unes ametlles laminades o pinyons i un bon raig d’oli d’oliva verge extra. 


L’Ortiga és una extraordinària font de calci. Sovint considerada una mala herba, però ben utilitzada pot ser un remei eficaç, senzill i econòmic. Amb propietats  depuratives del fetge i dels ronyons,  estimuladores de la generació i la descàrrega de bilis, en definitiva una planta que ens ajudarà a depurar el cos dels excessos de l’hivern, a més a més de disminuir l’astènia primaveral i afavorir el creixement dels infants. 

Incorporar-la com a verdura de fulla com l’espinac o bleda (el seu gust es semblant, amb la avantatge que l’ortiga no té  àcid oxàlic) amb cremes, amb oli, i la fulla seca amb infusió o seca i ben picadeta  barrejada amb la sal. 

Per recollir-les ho farem amb uns guants gruixuts i tisores per evitar la coïssor de l’àcid fòrmic, sobretot que sigui en una zona que no hagi estat tractada amb herbicides, tallar la part més tendre. Les deixem reposar  unes hores per que perdin l’efecte urticant.  Abans de manipular-les, igualment utilitzarem uns guants per separar les fulles de les tiges.

Podem elaborar un oli per amanir, escaldar algunes fulles 30 segons, deixar refredar, eixugar i picar-les ben petites juntament amb unes fulles de julivert i afegir al oli d’oliva verge extra.  Aquest oli té un deix un poc picant, però gens molest. 

Un cop escaldades deixen de picar, encara que hi ha algun tipus que es mes rabiosa que una altre ;)   


                               



 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada