EL MON DE L'ALIMENTACIO

Dr.Franco Berrino: menjar bé per viure millor

Programa Singulars de TV3 del 17-10-2012.

Crec que és un programa molt interessant i a tenir en compte.  Un dels consells del senyor Berrino es: "hem de menjar el que menjaven els nostres avis."

L’ART DE CUINAR I LA SALUD

Quan cuinem modifiquem i combinem els aliments, per que el resultat sigui agradable als sentits, de fàcil digestió i al mateix temps afavorim l’assimilació dels nutrients.
Per això, la transformació dels aliments els pot enriquir o empobrir, en  les seves propietats nutritives.  quan l’alimentació és variada, integral i suficient, i els aliments cuinats de forma sana, les pèrdues que es poden produir son poc importants.
Els aliments s’han de cuinar amb poc temps, a foc baix, amb pocs fregits i bàsicament utilitzar l’oli en cru.
Avui us explicaré com bullir les verdures per que conservin  el màxim de les seves vitamines.  Dons quan posem l’aliment dins l’aigua freda i comença a escalfar-se, amb aquest escalfament gradual s’han perdut nombrosos nutrients que passen de l’aliment a l’aigua, sobretot si aquests estan trossejats.
Posem una olla al foc amb dos o tres dits d’aigua sense sal, quan bulli afegim la verdura, tapem i esperem que bulli fort durant un parell de minuts, ara baixem el foc al mínim i continuem coent fins que estigui al nostre gust però uns quinze minuts com a màxim.  Apaguem el foc i  escorrem de seguida.  Si les verdures no son de cultiu biològic, tirem l’aigua, en canvi si ho son,  la podem guardar per altres preparacions o  beure-la.
Sempre que les verdures no siguin molt dures es preferible coure-les senceres i trossejar-les en el moment de menjar-les.
Les amanim amb unes gotes d’oli d’oliva de primera pressió en fred, i a mes a mes, si agrada, també hi afegim unes gotes de llimona i unes altres de “Tamari” o salsa de soja (llavors no caldrà posar-hi sal.
Finalment, per conservar millor les vitamines, millor fer-les al moment, i no guardar-les d’un àpat per l’altra.  


 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada