L’ART
DE CUINAR I LA SALUD
Quan
cuinem modifiquem i combinem els aliments, per que el resultat sigui agradable
als sentits, de fàcil digestió i al mateix temps afavorim l’assimilació dels
nutrients.
Per
això, la transformació dels aliments els pot enriquir o empobrir, en les seves propietats nutritives. quan l’alimentació és variada, integral i
suficient, i els aliments cuinats de forma sana, les pèrdues que es poden produir
son poc importants.
Els
aliments s’han de cuinar amb poc temps, a foc baix, amb pocs fregits i bàsicament
utilitzar l’oli en cru.
Avui
us explicaré com bullir les verdures per que conservin el màxim de les seves vitamines. Dons quan posem l’aliment dins l’aigua freda
i comença a escalfar-se, amb aquest escalfament gradual s’han perdut nombrosos
nutrients que passen de l’aliment a l’aigua, sobretot si aquests estan
trossejats.
Posem
una olla al foc amb dos o tres dits d’aigua sense sal, quan bulli afegim la
verdura, tapem i esperem que bulli fort durant un parell de minuts, ara baixem
el foc al mínim i continuem coent fins que estigui al nostre gust però uns
quinze minuts com a màxim. Apaguem el
foc i escorrem de seguida. Si les verdures no son de cultiu biològic, tirem
l’aigua, en canvi si ho son, la podem
guardar per altres preparacions o beure-la.
Sempre
que les verdures no siguin molt dures es preferible coure-les senceres i trossejar-les
en el moment de menjar-les.
Les
amanim amb unes gotes d’oli d’oliva de primera pressió en fred, i a mes a mes,
si agrada, també hi afegim unes gotes de llimona i unes altres de “Tamari” o
salsa de soja (llavors no caldrà posar-hi sal.
Finalment,
per conservar millor les vitamines, millor fer-les al moment, i no guardar-les
d’un àpat per l’altra.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada