dijous, 29 d’octubre del 2020

CREMA D'API RAVE I SALSA "REMOULADE"


 L’api-rave és una arrel poc coneguda a les nostres contrades, es cultiva principalment al Nord i Est d’Europa, on el api d’aquí no s’hi adapta.  El seu aspecte exterior deixa que desitjar, ara bé després de pelar-lo, trobem una carn dura i compacta, de color blanc tirant cap a groc, que des del primer moment deixa anar un suau i delicat perfum a api.

 

Avui l’estrella de la recepta és, sens dubte, l’api-rave, una hortalissa que millora les defenses i  bona per als sistemes digestiu i circulatori, ens ajuda també a regular el sucre a la sang (hipoglucèmic).  A més de vitamines i minerals és baix en carbohidrats, perfecte com a substitut de la patata o altres tubercles més rics amb midons.

El seu gust dolç i ametllat combina molt bé tant amb pastanaga, ceba, porro, poma ...  

Es pot menjar cru, ratllat a les amanides, escaldat, al vapor, bullit, saltejat, en puré resulta cremós i aromatitzant.  Per això us proposo dues opcions per fer boca. 

 

 

CREMA D’API-RAVE

 

Posem la cassola al foc amb un raig d’oli d’oliva a foc mitjà, afegim un parell de porros nets i trossejats a saltejar amb un polsim de sal. Passats un parell de minuts afegir  l’api-rave que primer  haurem pelat i tallat a daus regulars,  el mateix amb dues pomes Golden sense pelar. 

Saltegem tot junt i aboquem un dit d’aigua, la suficient per coure mig al vapor. Tapem i coem a poc a poc durant uns 10 minuts, o fins que l’api rave estigui tendre, abans d’apagar el foc afegim sal i pebre al gust.

Una manera d’enriquir aquesta sopa,  abans de tapar la cassola s’afegir un grapat de flocs de civada i una mica més d’aigua. Els flocs li donaran una consistència més cremosa i reconfortant.

A l’hora de formar la crema, ho aboquem al vas per triturar juntament amb 1,5T de llet vegetal (en aquest cas hi ha llet d’ametlla feta a casa amb unes cullerades de la seva polpa) rectifiquem de sal i pebre.

                                          




 

SALSA “REMOULADE” 

 

Es tracta d’una salsa clàssica de la cuina francesa per acompanyar l’api-rave cru o verdures al vapor, peixos, carn...

La base d’ aquesta salsa es amb maionesa d’ou,  una altre opció més lleugera seria substituir-la per iogurt d’ovella. També s’hi posa filets d’anxova, que aquí he substituït per tàrtar d’algues, dons he volgut fer-la totalment vegana.

 

Per fer la maionesa, necessitarem ½ T d’anacards i 2C de pipes de gira sol que posarem en remull mínim 4 hores, després tirarem l’aigua del remull, les rentem  i  posem al vas per triturar amb aigua, sense arribar a cobrir les llavors, la suficient per formar una crema espessa.  Afegim  125ml de iogurt vegetal.

 

Si voleu utilitzar maionesa amb ou, us animo a fer-la vosaltres mateixos, ja que la comprada té incorporats conservants, emulsionants...  per la seva conservació. Us explico com fer-la:

Posar els dos rovells d’ou  al vas de la batedora, el oli suficient per cobrir l’ou, afegim el braç i sense moure’l del fons del vas comencem a batre. Quan veiem que ja s’emulsiona a poc a poc comencem a moure el braç amunt i avall per integrar la barreja, amb cura per que no se’ns talli, afegim una mica més d’oli per allargar. Reservem a la nevera mentrestant preparem els altres ingredients.

 

Per acabar la salsa ens caldrà 1C de mostassa, 1C de tàrtar d’algues, 1C de tàperes, 1C de cogombres en vinagre picats ben fins. Pel que fa a les herbes aromàtiques segons la recepta original hi ha cibulet, julivert, anet i estragó, totes ben picadetes. Tampoc passa res si les canvieu per altres. Jo he posat cibulet i julivert tallats ben petits, com que hi ha les algues no ens caldrà la sal, com a molt una mica de pebre molta al gust. 

Quan tinguem tots aquest ingredients a punt els introduïm a la maionesa que hem preparat. Després pelem l’api-rave, el ratllem petit i afegim a la salsa.  La quantitat d’api-rave va a gust de cada un. També dependrà si voleu menjar-ho com amanida o sobre una torrada, llavors hi posem menys api-rave i més salsa ;)

 Us animo a provar diferents combinacions, si no tenim api-rave, també sortirà igual de bo amb naps blancs rodons, pastanaga, o carbassa, nap daikon, o col crua. 

 




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada